ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

2017-03-24 21:11

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΜΑΡ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 23/02/2017

 

 

Παρίστανται εκπρόσωποι της εταιρείας ΦΑΜΑΡ και εκπρόσωποι του σωματείου Εργατουπαλλήλων Φαμάρ

 

Τα θέματα της συνάντησης είναι:

 

- H επαναφορά των εργαζομένων που είναι με εξάωρη σύμβαση σε οκτάωρη κανονική απασχόληση. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται συνεχώς από την υπογραφή της σύμβασης τους οκτάωρο, χάνοντας κατά τη διάρκεια των αδειών τους ασφαλιστικά δικαιώματα και ωρομίσθια, χωρίς δικαιολογημένη αιτιολογία.

 

- H διαμόρφωση των αδειών αδείας για τους εργαζομένους με τη συμμετοχή τους, σεβόμενοι το σκοπό της άδειας που είναι η αναψυχή του εργαζόμενου, καθώς και τη νομοθετική διαδικασία που τις ρυθμίζει.

 

- H επαναφορά των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν μόνιμα στην εταιρεία ΦΑΜΑΡ, με καθεστώς εργολαβίας σε καθεστώς ΦΑΜΑΡ. Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα παράπονα για τους εργολάβους με τελευταία κίνηση καθυστέρηση ολιγοήμερη είναι η αλήθεια, στη πληρωμή της μισθοδοσίας. Το σωματείο θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να μην έχουν την ίδια μεταχείριση εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μόνιμη Θέση.

 

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής :

 

- Το σωματείο ενημέρωσε την εταιρία για την απόφαση του ΔΣ ότι στις συναντήσεις θα τηρούνται πρακτικά από την μεριά του σωματείου, καλό είναι δε, να συνυπογράφονται και από τα δύο μέρη. Η απάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας ήταν πως θα ήθελαν να δουν τα πρακτικά όταν είναι έτοιμα, και σε δεύτερο χρόνο θα σκεφτούν αν θα τα υπογράψουν.  Συμφωνήθηκε ότι όταν τα πρακτικά είναι έτοιμα θα είναι και στη διάθεση της εταιρείας.

 

     - Ζητήθηκε από την εταιρεία η επαναφορά όσων εργαζομένων δουλεύουν στα τμήματα της διανομής και της επικόλλησης με σύμβαση μερικής απασχόλησης, εδώ και τέσσερα   χρόνια περίπου, σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Υπενθυμίσθηκε στην εταιρεία ότι το ίδιο αίτημα είχε τεθεί σε παλαιότερη συνάντηση (Μάρτιος 2016)  και ενώ η εταιρεία είχε δεσμευθεί πως θα μελετήσει το αίτημα και θα απαντήσει τον Σεπτέμβριο του 2016, σε συνάντηση που έγινε στο μεσοδιάστημα (Ιούνιος 2016) αρνήθηκε πως υπήρχε τέτοια δέσμευση από μέρους της και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει επαναφορά των εργαζομένων, για αυτό ξανά τέθηκε  το αίτημα για τους εξής λόγους:

 

Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, από την υπογραφή της σύμβασης μερικής απασχόλησης, εργάστηκαν οκτάωρο και πολύ μεγάλο διάστημα εργαζόντουσαν επιπλέον του οκταώρου έως και δύο ώρες την ημέρα, οπότε και δουλειά υπάρχει και επιπλέον κόστος για την εταιρεία από την επαναφορά δεν υπάρχει.

 

Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία παρουσίαζε μερίσματα 16,5 περίπου εκατομμυρίων ενώ οι εργαζόμενοι είχαν μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης γιατί υπήρχε μείωση εργασίας σύμφωνα με την εταιρεία, που ποτέ δεν την είδαμε στη πράξη, ενώ πρόσφατα η εταιρεία μέσω επιστολής (13/10/2016) προς το σωματείο έχει δηλώσει ότι είναι υγιέστατη.

 

Οι ίδιοι εργαζόμενοι έχουν βάλει «πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με μείωση στους μισθούς 10% για δύο χρόνια, με εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας για τις επιπλέον ώρες πέρα του οκταώρου ρεπό, με χαμένα ένσημα και ωρομίσθια  τις περιόδους των ρεπό και των αδειών τους, άρα η επαναφορά σε πλήρη απασχόληση θα είναι αναγνώριση των προσπαθειών τους από τη πλευρά της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθυντής του ΗR στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων, στο τμήμα της διανομής ήρθε ένας νέος μεγάλος πελάτης άρα η δουλειά αυξάνεται.

 

Η απάντηση της εταιρείας ήταν πως η εταιρεία χρειάζεται να είναι ευέλικτη για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τους πελάτες και στη περίπτωση που δεν έχει δουλειά να μπορεί να βάλει τους εργαζόμενους, να εργαστούν εξάωρο άρα δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς των εργαζομένων σε κανονική απασχόληση. Επίσης το κάθε τμήμα στην εταιρεία είναι ανεξάρτητο και μπορεί να μην έχει σχέση με τη γενική εικόνα της εταιρείας όσο αφορά τον όγκο της δουλειάς. Επίσης δηλώθηκε άγνοια για νέο πελάτη ενώ η δουλειά αντίθετα έχει πέσει και οι ώρες των υπερωριών που δίνονται ως ρεπό στους εργαζόμενους έχουν μειωθεί από 1600 στις 60 με 80 ώρες.

 

Εκπρόσωπος  της διανομής έκφρασε τη θέση πως ήταν δικό του λάθος που όλο αυτό το διάστημα δεν εφάρμοσε τη σύμβαση  της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων και πως από τη στιγμή που το σωματείο βάζει θέμα για επαναφορά, θα την εφαρμόσει για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα - προκαλώντας την αντίδραση των μελών του σωματείου που παρευρίσκονταν λέγοντας "και φυσικά θα πείτε στους εργαζόμενους πως το σωματείο ευθύνεται που εργαζόσαστε εξάωρο" - θέση που δεν υιοθετήθηκε από τους υπόλοιπους εκπροσώπους της εταιρείας.

 

     - Στο επόμενο θέμα το σωματείο επισήμανε στην εταιρεία ότι εργαζόμενοι πιέζονται για να πάρουν μονοήμερες άδειες και μάλιστα ειδοποιούνται τηλεφωνικά ή με μήνυμα το προηγούμενο βράδυ, πράξη που δημιουργεί προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική τους ζωή. Επισημάνθηκε επίσης ότι κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να πάρει άδεια χωρίς να το θέλει και ο ίδιος, γεγονός που συμβαίνει όταν ειδοποιούνται το προηγούμενο βράδυ. Το σωματείο ζήτησε επίσης να φροντίσει η εταιρεία για πιο έγκαιρο προγραμματισμό και ειδοποίηση των εργαζομένων όσο αφορά τη χορήγηση της καλοκαιρινής άδειας.

 

Η εταιρεία δέχθηκε πως όντως υπήρξε θέμα με χορήγηση μονοήμερων αδειών και πώς θα το ρυθμίσει έτσι ώστε να μην γίνεται χορήγηση μονοήμερων αδειών παρά μόνο αν τη θέλει ο εργαζόμενος. Επίσης ότι θα υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση στους εργαζόμενους για τη χορήγηση των αδειών.

 

      - Στο τελευταίο θέμα το σωματείο ανάφερε τη παρουσία εργαζομένων σε μόνιμη απασχόληση (συνεχόμενα πάνω από 2 χρόνια) ενώ η πρόσληψη τους έχει γίνει από εργολαβική εταιρεία. Το αίτημα του σωματείου είναι πως από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες θέσεις στην εταιρεία πρέπει η σχέση εργασίας τους να είναι με τη ΦΑΜΑΡ χωρίς μεσολάβηση εργολάβου.

 Ανάφερε επίσης πως υπάρχουν πολλά παράπονα από τους εργαζόμενους για τον εργολάβο, όπως αδυναμία επαφής όταν έχουν κάποιο θέμα, καθυστέρηση στη πληρωμή του Ιανουάριου.

 

Η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα με τους μόνιμους εργαζόμενους και επίσης δέχθηκε ότι όντως υπάρχουν προβλήματα με την  εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται και ήδη υπάρχει σκέψη αντικατάστασης της με άλλη. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ο φόβος των εργαζομένων για μειώσεις μισθών με το πέρασμα σε νέα εργολαβική εταιρεία, κάτι το οποίο η εταιρεία αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχει περίπτωση να συμβεί και επιδίωξη της εταιρείας είναι να μην υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ εργαζομένων με σύμβαση ΦΑΜΑΡ με τους εργαζόμενους με σύμβαση από εργολαβική εταιρεία.

 

Κλείνοντας τη συνάντηση το σωματείο έκφρασε  την άποψη στους εκπροσώπους της εταιρείας πως οι λόγοι που ανέφεραν είναι ήδη γνωστοί από προηγούμενες συναντήσεις και δεν δικαιολογούν την ύπαρξη εργαζόμενων  με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και η θέση μας παραμένει πως οι συνάδελφοι μας πρέπει να επανέρθουνε οπωσδήποτε σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τα πρακτικά τελικά εκδοθήκανε μόνο με τις υποφραφές του ΔΣ του σωματείου

Τα πρακτικά της συνάντησης εδώ

 

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode