ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 06/10/2021
2021-11-09 12:10
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ
Ημερομηνία: 06 Οκτωβρίου 2021
Συμμετέχοντες:
Από την Εταιρεία
Αθ. Μυτιληναίος, Μ. Σελιάμη, Κ. Μαντά
Από το Σωματείο
Σ. Παπαθεοχάρης, Γ. Μακροδημήτρης, Γ. Βαρσαμάς, Μ. Μπενή
ΘΕΜΑΤΑ:
1.Ενημέρωση για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς
2. Ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία και τη πορεία της εταιρείας σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης και στα αναλυτικά ερωτήματα που τέθηκαν από το σωματείο κατά τη συνάντηση (πρακτικά 14/05/2021 παρ. 1)
3. Εξέλιξη των εργασιών στην Θήβα.
4. Πάγια αιτήματα του σωματείου (Αυξήσεις μισθών, Δωροεπιταγή Χριστουγέννων)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
1.& 2. Ενημέρωση για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οικονομικά στοιχεία εταιρείας για το έτος 2020
Η εταιρεία στα πλαίσια της θετικής πορείας της, έχει αναρτήσει σχετική ανακοίνωση με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η ECM ενδυνάμωσε την συμμετοχή της στην εταιρεία και έχει αναλάβει πλέον την πλειοψηφία. Η York αποσύρεται, και το υπόλοιπο αναλαμβάνει η Metric Capital Partners. Η εταιρεία τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έχει θετικό πρόσημο στη νέα συνεργασία για την εταιρεία μας και στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρεγγής κάνει εκτενή αναφορά.
Το σωματείο αναφέρει ότι στην εν λόγω ανακοίνωση στην τελευταία παράγραφο, ο κ. Ρεγγής κάνει λόγο για εξαγορές. Οι εν λόγω εξαγορές αφορούν εργοστάσια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε επίπεδο Ευρώπης, ή υπάρχει στο πλάνο της και εξαγορές όπως έγινε παλαιότερα με το εργοστάσιο του Καναδά (FDA); Το σωματείο θέτει το εν λόγω ερώτημα σε συνδυασμό ότι η York, είχε περισσότερες προσβάσεις στο εξωτερικό ενώ η δραστηριότητα της Metric περιορίζεται στην Ευρώπη.
Η εταιρεία, έχει επικεντρωθεί σε επενδύσεις και στην οργανική της ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση είναι στο πλάνο της, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί, να επενδύσει ξανά με νέα εργοστάσια. Η εταιρεία βγαίνοντας από την δύσκολη αυτή χρονιά, μέσα στην οποία έγινα πολλές επενδύσεις, συνεχίζει να επενδύει με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με κύριο σκοπό να χτίσει καλή συνεργασία και σχέσεις με τους πελάτες. Γίνονται πολλές κινήσεις για την προβολή της εταιρείας μας, μέσα από επαφές με πανεπιστήμια, συμμετοχή της εταιρεία σε διαγωνισμό όπου και βραβεύτηκε για το έργο Serialization και την Ποιότητά της.
Το σωματείο θα ήθελε να γνωρίζει το ποσοστό ECM και Metric, στο νέο οργανόγραμμα, καθώς και τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε η York, καθώς στο business Plan δεν υπήρχε πλάνο να αποχωρήσει. Επίσης αναφέρει ότι ο κ. Γεωργαλής, ο οποίος ανήκει στη ECM, φαίνεται να εντάσσεται τώρα στο οικονομικό οργανόγραμμα της εταιρείας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η York κατάφερε αρκετά νωρίς να δώσει τα εφόδια στη Famar να ανακάμψει και να συνεχίσει δυναμικά. Η ECM έχει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία των μετοχών. Αναφορικά με τον κ. Γεωργαλή, σύμφωνα με την εταιρεία, εντάχθηκε στο οργανόγραμμα για να βοηθήσει στις αναφορές προς τους οικονομικούς εταίρους (τράπεζες, επενδυτές) και επιπλέον να συμβάλλει στην καλύτερη διάρθρωση των προσφορών στους πελάτες, ώστε να είναι πιο κερδοφόρες για τη Famar. Ο κ. Γεωργαλής αναφέρεται στον Group CFO σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση και δεν μετέχει στο executive management team της εταιρείας.
Το σωματείο επίσης, ζήτησε να μάθει για τους δανεισμούς της εταιρείας. Ανάφερε ότι στο αρχικό πλάνο η YORK και ECM αναφέρανε ότι αναλαμβάνουν την εταιρεία χωρίς να υπάρχουν χρέη από δάνεια και ότι έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Φαμάρ χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέους δανεισμούς. Θέλει να μάθει εάν έχει αλλάξει το αρχικό πλάνο και έχουμε προχωρήσει σε νέους δανεισμούς.
Το σωματείο εκφράζει την ανησυχία ότι ενώ όπως λέει η διοίκηση, η εταιρεία έχει καλά αποτελέσματα, εξακολουθούν να μην έχουν όγκους κάποια εργοστάσια και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Κατανοεί τις επιπτώσεις του covid, την μείωση παραγγελιών και τζίρου, αλλά δεν βλέπει κάποια κίνηση αναφορικά με τους πελάτες, καθώς θεωρεί σημαντικό το θέμα των νέων πελατών, το οποίο κατά την άποψη του θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις συνέπειες του COVID. Για το Σωματείο είναι επίσης σημαντική η είσοδος νέων πελατών στην εταιρεία αφού αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Φαμάρ τα τελευταία χρόνια.
Σε όλες τις εγκαταστάσεις έχουν μειωθεί τα άτομα μέσω παρόχου, αλλά και εργαζομένων φαμάρ, με το καλλυντικό εργοστάσιο να καλύπτει τα κενά των υπολοίπων. Θεωρούν κακό για την εταιρεία που έχει μείνει έμπειρο προσωπικό εκτός φαμάρ. Η προηγούμενη διοίκηση φαίνεται να δημιούργησε προβλήματα με πελάτες λόγω νέων συμφωνιών αλλά δεν βλέπουν και από την υφιστάμενη να μπαίνουν και νέοι πιο κερδοφόροι. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και για τον ισολογισμό που δεν έχει αναρτηθεί ακόμα για το 2020, ενώ του 2019 είχε δημοσιευτεί τον 08.2020.
Η εταιρεία αναφέρει ότι δεν έχουν αποχωρήσει πελάτες, αλλά έχουν μειωθεί παραγγελίες καθώς λόγω του covid υπήρξε μειωμένη ζήτηση προϊόντων στην αγορά. Φαίνεται όμως ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και, συνεπώς θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι απαιτήσεις προϊόντων μέσα στους επόμενους μήνες. Πρώτος στόχος της εταιρείας είναι να φτιάξει καλές σχέσεις με τους πελάτες, να ανέβουν οι όγκοι, ώστε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι, που έχουν εμπειρία. Η εταιρεία με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, έχει καλά αποτελέσματα, και προσπαθεί να εξελιχθεί φέρνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αναφορικά με τα αποτελέσματα του ισολογισμού είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν και να δημοσιευτούν, οπότε θα κανονιστεί εκ νέου μία συνάντηση με το σωματείο για να ενημερωθεί.
3. Εξέλιξη των εργασιών στη Θήβα
Αναφορικά με την μετακίνηση της Διανομής Αυλώνα στη Θήβα, έχουν ξεκινήσει να μετακινούνται σταδιακά οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι. Το σωματείο ζήτησε να ομαλοποιηθεί η διαχείριση των υπερωριών στο Κέντρο Διανομής, αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένος αριθμός υπερωριών στη Θήβα ενώ στον Αυλώνα αντίστοιχα εργαζόμενοι απασχολούνται 6ωρο. Επίσης αναφέρει ότι ακούγεται για το τμήμα της επικόλλησης, ότι έχει μειωθεί ο όγκος εργασίας και γίνονται συζητήσεις να μειωθούν γραμμές και προσωπικό.
Η εταιρεία αναφέρει ότι θα απορροφήσει όλους τους εργαζόμενους, που πιθανόν να περισσεύουν από το τμήμα της επικόλλησης. Προσπαθεί το καλύτερο δυνατό για τον προγραμματισμό ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να απασχολούνται 8ωρο και να είναι ευχαριστημένοι. Η μεταβατική περίοδος είναι λίγο δύσκολη στη διαχείριση αλλά θα εξομαλυνθεί όταν πλέον έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά τέλη Ιανουαρίου.
Το σωματείο θα ήθελε να γνωρίζει αν έχει προχωρήσει η ανταλλαγή των εργαζομένων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν στη Θήβα, με εργαζόμενους από άλλα τμήματα που θέλουν να πάνε στη Θήβα, αν έχουν προχωρήσει σε «εθελούσιες», καθώς το σωματείο θα πρότεινε την χορήγηση εφάπαξ στη μειωμένη σύνταξη, το 40% της αποζημίωσή τους, όπως γίνεται στην πλήρη, ως κίνητρο.
Από την πλευρά της εταιρείας έχουν γίνει κινήσεις για να εξυπηρετηθούν οι Αθηναίοι όχι μόνο από Αυλώνα, αλλά και από Ανθούσα, με γνώμονα τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να εξαναγκάσει ή να πιέσει. Αναφορικά με εθελούσιες και εφάπαξ, γίνονται συζητήσεις με το προσωπικό, αλλά δεν αποτελεί κοινή πολιτική της φαμάρ, καθώς δεν είναι εφικτό να το χορηγήσει σε όλους αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Το σωματείο έθεσε και το ερώτημα πότε θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση στη Θήβα αναφορικά με τα κτιριακά, αν το νέο module που φτιάχνεται ανήκει στο τμήμα της επικόλλησης και αν είναι στα πλάνα και η δημιουργία νέας τραπεζαρίας.
Η εταιρεία έχει πλάνο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που καθυστερούν την μετάβαση, όπως π.χ οι άδειες των πελατών, υπάρχει πλάνο σίγουρα για αποδυτήρια ξεχωριστά ώστε να στεγάσουν όλο το προσωπικό και τραπεζαρία, περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν και από τον κ. Γαβαλά στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με το σωματείο τις επόμενες μέρες. Στο σημείο αυτό η εταιρεία αναφέρει ότι στη Θήβα έχει τακτοποιηθεί το θέμα με τα παπούτσια ασφαλείας, ήδη έχουν παραλάβει κάποιοι εργαζόμενοι, είναι σε εξέλιξη και άλλες παραγγελίες, συνεπώς σταδιακά θα παραλάβει όλο το προσωπικό.
4. Πάγια αιτήματα του σωματείου (Αυξήσεις μισθών, Δωροεπιταγή Χριστουγέννων)
Το σωματείο έθεσε το ερώτημα αν θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις μέσα στο 2021 για όλο το προσωπικό φαμάρ που θα περιλαμβάνει και τους συναδέλφους από τους παρόχους ICAP/Adecco. Αναφορικά με την αύξηση του 2% στον κατώτερο μισθό που θα δοθεί από την κυβέρνηση από 01/01, προτείνει η αύξηση να περαστεί στο κατώτερο μισθό χωρίς να γίνει μείωση της οικειοθελής παροχής τους που έχει γίνει από την αύξηση που έχει δοθεί έξτρα από την εταιρεία, στους συναδέλφους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ.
Η εταιρεία ενημέρωσε το σωματείο, ότι παρόλο που ήταν δύσκολη η φετινή χρονιά, είναι κοντά στα να δοθούν αυξήσεις. Σύντομα θα μπορέσει να προβεί και σε ανακοινώσεις. Η εταιρεία δεν συμφωνεί με την προσέγγιση του σωματείου η αύξηση από το κράτος να δοθεί στο κατώτερο μισθό, δεν συνηθίζονται τέτοιες τακτικές καθώς στη σύμβαση της ΕΓΣΣΕ, εντάσσονται πολλοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, π.χ Χειριστές, Χημικοί, Βιολόγοι, Αποθηκάριοι, Λογιστές που σχεδόν όλοι είναι πάνω από τις βασικές αποδοχές. , οπότε δεν μπορεί να δοθεί μία κοινή πολιτική για όλους και δεν είναι εύκολο να οροθετηθεί ή να αποτελεί εξαίρεση για κάποιους.
Το σωματείο προτείνει για να ξεπεραστεί το τεχνικό πρόβλημα που θέτει η εταιρεία, όλοι οι εργαζόμενοι να είναι πάνω από κάποιο ποσοστό από τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ, να υπάρχει μια κοινή γραμμή, πλατφόρμα για όλους, ώστε να μην χάνουν την αύξηση οι αμειβόμενοι με τον κατώτερο μισθό, για αυτό θα μπορούσε να θεσπιστεί μία ελάχιστη οικειοθελή παροχή π.χ σε ποσοστό 4%, που θα περιλαμβάνει τις αυξήσεις της εταιρείας. Η εταιρεία είναι διατεθειμένη να εξετάσει την πρόταση αλλά όχι την δεδομένη χρονική στιγμή. Σχετικά με την δωροεπιταγές για τα Χριστούγεννα δεν έχει κάποιο πλάνο, είναι σε αναμονή να κλείσουν πρώτα οι αυξήσεις.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Κατεβάστε τα πρακτικά σε μορφή pdf