ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

2018-06-24 10:30

 

ΠΡΟΣ:

κ. Σαγιάκο Απόστολο

Διευθυντή HR ΦΑΜΑΡ Ελλάδος

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κ. Σαγιάκο

Προφανώς και αναγνωρίζετε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτό τουλάχιστον δείχνει η κίνηση σας πριν από 5 περίπου χρόνια να περάσετε εργαζόμενους από τη σύμβαση του φαρμάκου στην ΕΓΣΣΕ χωρίς ενημέρωση τους με την ευκαιρία της μετατροπής της σύμβασης τους από οκτάωρο σε εξάωρο.

Όπως ξέρετε το πρώτο άρθρο της νέας ΕΓΣΣΕ, επικυρώνει τις προηγούμενες, οπότε μας κάνει εντύπωση από πού προέρχεται η αμφισβήτηση σας για το δικαίωμα των εργαζομένων να παίρνουν όλα αυτά τα χρόνια το επίδομα γάμου, καθώς και να το λαμβάνουν και οι νεοπροσληφθέντες και νιόπαντροι συναδέλφοι μας. Όπως επίσης και από πού προκύπτει το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας όταν ένα επίδομα που δικαιούται ο εργαζόμενος το λαμβάνει ως οικειοθελή παροχή με τις γνωστές συνέπειες μείωσης στο μισθό του. Για κάθε περίπτωση πάντως έχουμε απευθύνει ερώτημα στη ΓΣΕΕ για τη βάση του ισχυρισμού σας και θα σας ενημερώσουμε για την απάντηση της, καθώς και τις ενέργειες μας.

Προφανώς ξεχνάτε πως όταν μιλάτε για κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας απευθύνεστε σε εργαζόμενους, που όπως σας έχουμε επανειλημμένα τονίσει, έχουν δεχτεί μειώσεις μισθών και εισοδήματος, μετατροπές συμβάσεων σε μερική απασχόληση, συρρίκνωση παροχών, και την καθιέρωση τους ως φτωχών συγγενών στα δικαιώματα τους σε σχέση με εργαζόμενους που προέρχονται από εξαγορές άλλων εταιρειών αλλά και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των άλλων χωρών του ομίλου, από μια εταιρεία που είναι διαρκώς κερδοφόρα μοιράζοντας, εκτός από μεγάλες αμοιβές, μερίσματα κάθε χρόνο στους πρώην μετόχους ενώ παράλληλα προχωρούσε σε επενδύσεις που στον ισολογισμό απομειώθηκαν σε βάρος της εταιρείας.

Με απορία διαβάσαμε την απάντηση σας για το θέμα του όγκου δουλειάς, απορία που προέρχεται από το αν η μεταξύ μας συνάντηση, που περιγράφουμε στην προηγούμενη επιστολή μας, τελικά πραγματοποιήθηκε ή ήταν προϊόν της φαντασίας μας.

Έκπληξη επίσης μας προκαλεί ο ισχυρισμός σας περί ενημέρωσης και διαύλου επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, τη στιγμή που το σωματείο μας έχει αναγκαστεί να προσφύγει 2 φορές σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο εργασίας για  την έγκυρη ενημέρωση των εργαζομένων, έχει δεχτεί  δημόσια επίθεση και προσπάθεια απαξίωσης από διευθυντή εργοστασίου για το «έγκλημα» του να ζητάει ενημέρωση, αρνείστε τη γραπτή ενημέρωση σύμφωνα με το ΠΔ 240/2006 καθώς και την υπογραφή γραπτών πρακτικών των μεταξύ μας συναντήσεων, όπως είχε ζητήσει στη τελευταία τριμερή το υπουργείο εργασίας. Επιπρόσθετα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων σε κάθε συνάντηση του τονίζει την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης από την εταιρεία για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους, ενώ είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους τι υποστηρίζατε πριν τη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα και ποια ήταν τελικά η πραγματικότητα.

Επειδή όμως θεωρούμαι ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για μια καλή αρχή όσο αφορά την έγκυρη ενημέρωση παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα.

1. Για ποια προϊόντα και ποιων  εταιρειών είστε ενήμεροι ότι θα σταματήσει η εταιρεία τη παραγωγή τους ανά εργοστάσιο.

2. Ποιο είναι το ποσοστό απώλειας της παραγωγής ανά εργοστάσιο από τα παραπάνω προϊόντα

3. Υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης από την απώλεια προϊόντων με νέα προϊόντα ή νέους πελάτες και ποια/ποιοι είναι αυτά

4. Γνωρίζουμε ότι στην  αρχή κάθε έτους γίνεται ο προγραμματισμός  για  τη  χρονιά που  ακολουθεί, αλλά επίσης γνωρίζουμε  ότι  εκτός από το  προγραμματισμό υπάρχουν και συμβόλαια που καθορίζουν τη σχέση της  εταιρείας με  τους πελάτες. Όσο αφορά λοιπόν το τμήμα της δευτεροταγούς συσκευασίας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε βάση του υπάρχοντος συμβολαίου έως πότε χρονικά θα υπάρχει παραγωγή στο τμήμα.

5. Ποια θα είναι η πιθανή εξέλιξη στην απασχόληση από τα παραπάνω;

6. Επίσης θέλουμε να μας ενημερώσετε  για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης) σύμφωνα με το ΠΔ 240/2006.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε θετική την προσπάθεια της εταιρείας να φροντίσει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι της να έχουν εργασία  κάτι που άλλωστε αποτελεί και υποχρέωση της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους της.

Προσπάθεια που δυστυχώς όμως δεν ισχύει στη περίπτωση των 13 συναδέλφων μας από εργολάβο που εργάζονται σε μόνιμη βάση στο τμήμα της επικόλλησης οι οποίοι ενημερώθηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους λόγω πτώσης της εργασίας στο τμήμα, χωρίς για άλλη μια φορά να ενημερωθεί και να διαβουλευθεί η εταιρεία με το σωματείο μας για πιθανή απασχόληση σε άλλα τμήματα αλλά ούτε κυρίως για τους λόγους που υπάρχει πτώση εργασίας στο τμήμα και πως σκοπεύει η εταιρεία να ανταποκριθεί σε αυτήν. Πράξη η οποία εντείνει την ανησυχία των εργαζομένων του τμήματος και επιτείνει την ανασφάλεια τους για τη πορεία του τμήματος.

Επίσης θα θέλαμε για μια άλλη φορά να τονίσουμε ότι το δικαίωμα για ενημέρωση σε Εθνικό επίπεδο είναι ανεξάρτητο και δεν καλύπτεται από την ενημέρωση που πραγματοποιείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Για τα παραπάνω ερωτήματά μας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γραπτά σε εύλογο χρονικό διάστημα

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                                      ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode