ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

2018-12-01 18:50

 

ΠΡΟΣ:

Κυρία Κάλφα Ελευθερία

Διευθυντή HR ΦΑΜΑΡ Ελλάδος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Επιθεώρηση Εργασίας Ανατολικού τομέα Αθηνών

Η απάντηση της εταιρείας εδώ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμη κυρία Κάλφα

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας η κίνηση της εταιρείας να δώσει αυξήσεις ή δωροεπιταγές σε μέρος των εργαζομένων και όχι σε όλους.

Κίνηση που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου σας.

Στην πρώτη μας προσπάθεια να ενημερωθούμε ποια ήταν τα κριτήρια της κίνησης αυτής, εκπρόσωπος του γραφείου προσωπικού εξέφρασε την άποψη ότι είναι δικαίωμα της εταιρείας να δώσει αυξήσεις όπου αυτή νομίζει, παραπέμποντας για αργότερα τις ακριβείς εξηγήσεις των κριτηρίων, εξηγήσεις που δε δόθηκαν ποτέ.

Άποψη που δείχνει ότι η κίνηση ήταν προμελετημένη αν τη συνδυάσεις με την αποχώρηση της εταιρείας από το συνδικαλιστικό της φορέα, το ΣΦΕΕ, εκμεταλλευομένη και σε αυτό τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους και την κατάργηση της επεκτασιμότητας των συμβάσεων.

Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχαμε μαζί σας, όταν αναλάβατε τη θέση της διεύθυνσης του γραφείου προσωπικού σας εξηγήσαμε ότι οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι και εξοργισμένοι από την κίνηση αυτή γιατί θεωρούν πως με αυτή την κίνηση η εταιρεία τους αδικεί και τους διαχωρίζει άνισα και άδικα σε σχέση με τους συναδέλφους τους. 

Σας ενημερώσαμε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουνε πάρει καμία αύξηση στο μισθό τους τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια τη στιγμή που η παραγωγή της εταιρείας  διαρκώς αυξανόταν σε  αντίθεση με τον  αριθμό του προσωπικού που διαρκώς μειωνόταν, έχουν υποστεί μετατροπές συμβάσεων από φαρμάκου σε ΓΣΕΕ με την αντίστοιχη μείωση μισθού και μειωμένων ωραρίων, τη στιγμή μάλιστα που όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία ήταν κερδοφόρα και έδινε μερίσματα στους μετόχους.

Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρόλα αυτά, με την σκληρή εργασία τους καταφέρανε η εταιρεία από μία εταιρεία του Ελλαδικού χώρου να γίνει μία εταιρεία με παρουσία σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά.

Σας ρωτήσαμε ποια είναι τελικά τα κριτήρια της κίνησης αυτής που αφορά τα μέλη μας και για την οποία δεν είχαμε ακόμα ενημερωθεί σα σωματείο.

Μας ζητήσατε να σας δώσουμε χρόνο να ενημερωθείτε, το οποίο και αποδεχθήκαμε σεβόμενοι το νέο της παρουσία σας στη θέση της διεύθυνσης προσωπικού.

  Στην επόμενη συνάντηση στην οποία παρευρισκόταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, Νουχάκης Σταύρος, μας είπατε ότι προφανώς και υπάρχουν κριτήρια, τα οποία δεν τα γνωρίζετε, αλλά ότι έγινε-έγινε, να το ξεχάσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα, αρνούμενη την ίδια στιγμή να αποδεχτείτε οποιοδήποτε μισθολογικό αίτημα των εργαζομένων με το αιτιολογικό της κατάρτισης του προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2019.

   Σας εξηγήσαμε πώς εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τη θέση πώς ότι έγινε-έγινε διότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι, όλοι προσφέρουνε τα μέγιστα με την εργασία τους στην εταιρεία και δεν μπορούμε να δεχτούμε λογικές διαχωρισμού και μείωσης της προσωπικότητας των εργαζομένων, αφού τα κριτήρια -όπως έχουμε διαπιστώσει από τους συναδέλφους μας οι οποίοι είχαν την κοινή λογική να μην ακολουθήσουν τη προτροπή της εταιρείας να κρατήσουν μυστική  την αύξηση που τους δόθηκε, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση- δεν έχουν καμία σχέση με οικογενειακή ή μισθολογική κατάσταση, παραγωγικότητας, παρουσίας ή πολυετίας.

Θεωρούμε θετική τη σύμφωνη γνώμη σας στη πρόταση του σωματείου (αν μη τι άλλο δείχνει ότι δεν έχετε σκοπό να επαναλάβετε την άδικη διαδικασία) για δημιουργία κριτηρίων όσο αφορά την απόδοση μπόνους, που θα είναι γνωστά εκ των προτέρων, και θα ενημερώνει η εταιρεία για την ατομική επίτευξη τους τον κάθε εργαζόμενο. Είμαστε δε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε τις απόψεις μας όσο αφορά τη διαμόρφωση των κριτηρίων αν τελικά θελήσετε να δημιουργήσετε τη διαδικασία αξιολόγησης.

Δυστυχώς βλέπουμε πως η εταιρεία και με τη νέα διοίκηση (η Pillarstone έχει αναλάβει τη διαχείριση από το 2016) συνεχίζει τη πολιτική διαχωρισμού των εργαζομένων ιδίων προσόντων, σε εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων,  παρά τις συνεχείς επισημάνσεις του σωματείου μας πως αυτό δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους, προβλήματα που είναι φυσικό να επηρεάζουν αρνητικά τη παραγωγική και ποιοτική ικανότητα της εταιρείας.

  Θέλουμε για άλλη μία φορά να σας τονίσουμε πως οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι από την αδικία που διαπράττει η εταιρεία με την κίνηση της και με τη διάκριση που κάνει σε καλούς και κακούς εργαζόμενους, γεγονός που φαίνεται άλλωστε από τα συντριπτικά ποσοστά με τα οποία οι εργαζόμενοι απαίτησαν από το σωματείο στις πρόσφατες Γενικές  Συνελεύσεις να προβεί σε κινήσεις που θα δώσουν στην εταιρεία να καταλάβει πραγματικά το πόσο αδικημένοι αισθάνονται και το πόσο εξοργισμένοι είναι.

    Πιστεύουμε λοιπόν πως η εταιρεία οφείλει έστω και αυτή τη στιγμή και ως ελάχιστη πράξη σεβασμού προς τους εργαζόμενους της να εξηγήσει ποια ήταν τα κριτήρια της κίνησης της αυτής και για ποιο λόγο εξαίρεσε από αυτή το μεγαλύτερο τμήμα του προσωπικού. Αναμένουμε επίσης και σα σωματείο τους λόγους που εξαιρέθηκαν μέλη μας από τη κίνηση αυτή.

Αναμένουμε τη γραπτή απάντηση σας επί των ερωτημάτων μας, σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω της σοβαρότητας των ερωτημάτων ώστε να μπορέσουμε με τη σειρά μας να ενημερώσουμε  υπεύθυνα τους εργαζόμενους.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                       ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 
Κατεβάστε την επιστολή εδώ
 
Η απάντηση της εταιρείας εδώ

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode