ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΣΕ 3-4 Οκτωβρίου

2019-10-13 18:07

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισες

            Την  προηγούμενη εβδομάδα (3-4 Οκτωβρίου) έγινε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων με κυρίως θέμα την διαβούλευση και την γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την πώληση του βόρειου τμήματος του ομίλου FAMAR που περιλαμβάνει τα τρία Γαλλικά εργοστάσια, Ορλεάνης, L'Aigle, Saint Rémy, το εργοστάσιο της Ολλανδίας και το εργοστάσιο του Καναδά.

Η πώληση έχει θετική πλευρά αλλά και όψεις για τις οποίες τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν σημαντικές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

            Θετική πλευρά κυρίως γιατί ο αγοραστής, είναι γνωστή CMO φαρμακευτική εταιρεία, και άρα καλός γνώστης του χώρου και της συγκεκριμένης αγοράς.

            Επιφυλάξεις εκφράστηκαν γιατί για άλλη μια φορά η ενημέρωση ήταν ελλιπής, έγινε τη τελευταία στιγμή, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο για την μελέτη των όσων στοιχείων δόθηκαν, δεν παρουσιάστηκε σαφές business plan και δεν εξηγήθηκε επαρκώς το θέμα της απασχόλησης στα κεντρικά τμήματα της Γαλλίας.

            Τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την FAMAR Λυών η οποία δεν βρίσκεται σε κανένα υπό συζήτηση σχέδιο με αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου και την απώλεια των θέσεων εργασίας.

            Για το νότιο τμήμα (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) δόθηκαν πολύ λίγες πληροφορίες με κύρια αιτιολογία πως οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

            Η διαδικασία γι΄αυτό το τμήμα έχει καθυστερήσει, γιατί σύμφωνα πάντα με τη Διοίκηση, ο υποψήφιος αγοραστής (σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η Κυπριο-Σλοβενική Elements Capital – ECM) είναι εταιρεία επενδύσεων (fund) και δεν έχει γνώση της φαρμακευτικής αγοράς με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για ερωτήσεις και έλεγχο της ΦΑΜΑΡ.

            Η διαδικασία αναμένεται να καταλήξει στα μέσα Νοεμβρίου (θα γίνει νέο ΕΣΕ με τη συμμετοχή μάλλον μόνο των εκπροσώπων του νότιου τμήματος), με την Διοίκηση να εκφράζει την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αποδεχτούν τη συμφωνία.

            Η ECM θέλει να εφαρμόσει πενταετές πλάνο επενδύσεων για την αναδιάρθρωση της εταιρείας ώστε να αποτελέσει η ΦΑΜΑΡ μια κερδοφόρα επένδυση, για πιθανή μεταπώληση της.

            Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, μιας και η διαδικασία αυτήν τη χρονική στιγμή δεν είναι δεσμευτική υπάρχει εναλλακτική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τη πώληση του νότιου τμήματος σε κομμάτια μιας και υπάρχει το ελάχιστο μια προσφορά ακόμη για όλα τα εργοστάσια.

Η Διοίκηση δήλωσε πως τυχόν καθυστέρηση στη διαδικασία στο νότιο τμήμα, δεν αποτελεί πρόβλημα για τη μισθοδοσία του προσωπικού, μιας και τα εργοστάσια καλύπτονται από τα έσοδα τους. Αντίθετα στο βόρειο τμήμα, σε καθυστέρηση πέρα του Οκτωβρίου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

            Η Διοίκηση δεν γνωρίζει ακόμη τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην Ελλάδα των κεντρικών τμημάτων αλλά είναι αισιόδοξη ότι θα μεταφερθούν όλοι στη νέα εταιρεία λόγω της εμπειρίας τους. Με τους υπόλοιπους εργαζόμενους δεν αναμένεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

            Εκφράσαμε στη διοίκηση την δυσαρέσκεια μας για την έλλειψη ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο να μαθαίνουμε από στελέχη της ECM, μέσω του τύπου, περισσότερα πράγματα για την διαδικασία ενώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μας λένε ότι δεν έχουν ακόμη πληροφορίες.

            Επισημάναμε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση της ΦΑΜΑΡ, ώστε να πληρώσουν την νύφη με απώλεια θέσεων εργασίας ή εργασιακών δικαιωμάτων. Τονίσαμε ότι η θέση μας σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πάνε στη νέα εταιρεία, καμία σύμβαση εργασίας δε θα πειραχτεί.

 Συνάδελφοι και Συναδέλφισες,

             το Σωματείο μας παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ώστε να είναι έτοιμο να επέμβει και μαζί με την Ομοσπονδία να αποτρέψει τυχόν ενέργειες που θα βάλουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

            Συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα μας να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια. Όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν σαν αποτέλεσμα πρόσκαιρα ατομικά οφέλη και σαν κατάληξη εργοστάσια κλειστά και χαμένες θέσεις εργασίας.

Τα μέλη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων

 

Κατεβάστε την ανακοίνωση

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode