ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

2020-12-10 08:57

Προς: Διευθυντή HR ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ

Κοινοποίηση: Ιατρός Εργασίας ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμοι

Σχετικά με τα δύο γεγονότα κρουσμάτων που είχαμε στο εργοστάσιο της Ανθούσας και στο εργοστάσιο Καλλυντικών του Αυλώνα, θέλουμε να σας υποβάλλουμε ορισμένες παρατηρήσεις μας.

Σύμφωνα με τα όσα οι συνάδελφοι, μας έχουν αναφέρει:

Στην Ανθούσα όταν μπήκε σε καραντίνα ο συνάδελφος που βρέθηκε θετικός και ο συνάδελφος που ήτανε ύποπτη επαφή, κληθήκανε δύο άλλοι συνάδελφοι να καλύψουν την εργασία τους χωρίς να προηγηθεί απολύμανση του χώρου. Μετά από διαμαρτυρίες των συναδέλφων και μέλους του ΔΣ του σωματείου μας και έπειτα από τρεις περίπου ώρες που  οι συνάδελφοι εργαζόντουσαν κανονικά κλήθηκε εργαζόμενος από τον εργολάβο καθαριότητας να απολυμάνει τον χώρο εργασίας ενώ ταυτόχρονα οι συνάδελφοι εργαζόντουσαν.

Στον Αυλώνα προσλήφθηκε εργαζόμενη από εργολάβο για τον χώρο της συσκευασίας και ενώ έκανε το τεστ ανέλαβε εργασία χωρίς να περιμένουμε να βγει πρώτα το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ που ήταν θετικό γιατί είχε προηγηθεί αρνητικό rapid test (όπως γίνεται σε συνεργάτες που έχουν μικρή παραμονή και συνήθως εκτός χώρων εργασίας). Για απολύμανση κλήθηκε εργαζόμενος από τον εργολάβο καθαριότητας για να απολυμάνει αποδυτήρια και τραπεζαρία ενώ για τον χώρο εργασίας δόθηκε οινόπνευμα σε εργαζόμενες της συσκευασίας να καθαρίσουν  τις γραμμές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος Δ1γ/Γ.Π/οικ19954/20.3.2020 του Υπουργείου Υγείας «Μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης σε χώρους και επιφάνειες κατά την εξέλιξη της πανδημίας του SARS-CoV-2» στο απόσπασμα που παραθέτουμε:

«Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης SARS-CoV-2 στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων (εργαζόμενος ή καταναλωτής), η εξυγίανση των χώρων των επιφανειών και των αντικειμένων είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο υπεύθυνος της επιχείρησης έτσι, ώστε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (σχετ. ζ).

Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (π.χ. Επόπτες Δημόσιας Υγείας).

Το προσωπικό (εφαρμοστές) που εκτελεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές πρέπει να είναι εξειδικευμένο (π.χ. απόφοιτοι της σχολής απολυμαντών ή άλλης ειδικότητας κατάλληλα εκπαιδευμένης), να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και να τηρεί σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία.»

Βάση των παραπάνω θα θέλαμε από μέρους σας τις παρακάτω πληροφορίες προς ενημέρωση των εργαζομένων.

  • Για ποιον λόγο δεν περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απολύμανσης, στην περίπτωση της Ανθούσας, πριν μπουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας (μετά από πιέσεις του προϊσταμένου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας) και εάν πιστεύετε ότι πέτυχε η απολύμανση το σκοπό της, την στιγμή που ταυτόχρονα εργάζονταν οι εργαζόμενοι στον χώρο.
  • Ποιος είναι ο λόγος που δεν περιμέναμε το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ για να ξεκινήσει η συνάδελφος την εργασία της στην περίπτωση του Αυλώνα. Δεδομένου ότι η συνάδελφος ήταν εκτός εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα θεωρούμε ότι υπήρχε το χρονικό περιθώριο.
  • Με δεδομένο ότι η ΦΑΜΑΡ επιδιώκει να εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό σε ποιότητα απολύμανσης αποτέλεσμα, θα θέλαμε να ενημερωθούμε ποια είναι τα απαραίτητα πιστοποιητικά που έχει ζητήσει η εταιρεία για τον ανάδοχο απολύμανσης, και αν ο εργολάβος καθαριότητας τα διαθέτει (να σας υπενθυμίσουμε ότι σε συνάντηση στις 19/11, μας είχατε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει τα πιστοποιητικά και θα μας τα στείλετε, χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι τώρα).
  • Θέλουμε επίσης να ενημερωθούμε εάν ο εργολάβος καθαριότητας πληρεί τους όρους που θέτει η παραπάνω εγκύκλιος και ποια είναι η πρακτική που εφαρμόζει η εταιρεία ΦΑΜΑΡ για να καταγράφει ότι τηρούνται από μέρους της οι τεχνικές οδηγίες που δίνει ο ΕΟΔΥ για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό και απολύμανση χώρων εργασίας που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2.
  • Για ποιο λόγο στον χώρο εργασίας στην περίπτωση του Αυλώνα, την διαδικασία του καθαρισμού ή της απολύμανσης (δεν γνωρίζουμε τι ορισμό να δώσουμε) την έκαναν εργαζόμενες του χώρου συσκευασίας, και αν η εταιρεία θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Παρακαλούμε για την γραπτή απάντηση σας, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις ενέργειες σας που αφορούν την προφύλαξη τους, από την μετάδοση του SARS-CoV-2.

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου                                                      Η Ε.Υ.Α.Ε του Αυλώνα

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                    ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατεβάστε την επιστολή

 

Υ.Γ  
Καθυστερήσαμε την δημοσιοποίηση της επιστολής, για να δώσουμε το χρόνο στην εταιρεία να απαντήσει ώστε να δημοσιοποιήσουμε και την απάντηση μαζί, για να υπάρχει πλήρης και καλύτερη ενημέρωση στους εργαζόμενους.
 
Έως τώρα δεν έχουμε κάποια απάντηση από την εταιρεία πέρα από την αποστολή των πιστοποιητικών ISO, τα οποία κατά την άποψη μας είναι ελλιπή (όταν επιδιώκεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα της διαδικασίας) μιας και δεν υπάρχει σε αυτά το ISO 45001:2018 που αφορά την εφαρμογή και την επιθεώρηση του Συστήματος Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, και την πρόληψη για αποφυγή ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ένα πιστοποιητικό καθοριστικό και για την απολύμανση τώρα με την πανδημία αλλά και γενικά για το πως δουλεύει μια εταιρεία καθαρισμού σε χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι.
 
Επιφυλασσόμαστε σε περίπτωση απάντησης της εταιρείας να την δημοσιοποιήσουμε για την πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων.

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode