ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ

2021-02-03 23:23

 

Ανοικτή επιστολή του σωματείου μας προς τη διοίκηση της εταιρείας για τα μοριακά τεστ.

 

Προς: Διευθυντή HR ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ

Κοινοποίηση: Ιατρός Εργασίας ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ

Αξιότιμε κ. Μυτιληναίο

Από την αρχή της πανδημίας και με μοναδικό μας γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των συναδέλφων μας έχουμε προτείνει πολλά μέτρα προστασίας στα οποία δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί σε όλα.

Ένα παράδειγμα, κατά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές που η εταιρεία έκανε ομαδικό τεστ αντισωμάτων στους συναδέλφους ενώ εμείς είχαμε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν  μοριακά τεστ το οποίο ανιχνεύει τον ιό σε σημαντικά κοντινότερο χρόνο στο παρελθόν σε σχέση με το αντισωμάτων.

Για αυτό εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την απόφαση της εταιρείας, να διενεργήσει μοριακά τεστ κατά την επιστροφή από το κλείσιμο για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Επειδή βλέπουμε πως διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημικά, και με δεδομένο πως η εταιρεία έχει αρχίσει να ακυρώνει μέτρα προστασίας όπως η επιστροφή συναδέλφων από τις ευπαθείς ομάδες και τα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού, αλλά και το κράτος όπως το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς, πιστεύουμε πως τα μοριακά τεστ στο σύνολο του προσωπικού που εκτίθενται στους χώρους εργασίας θα πρέπει να γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δύο μόνο φορές το χρόνο, πάντα με τη συγκατάθεση των συναδέλφων.

 

Από την αρχή επίσης σας τονίσαμε πως η επίκληση των μέτρων προστασίας δεν μπορούν να γίνουν αιτία για να καταπατηθούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύουν την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια των συναδέλφων που την θεωρούμε εφάμιλλη της υγείας.

Για αυτό μας άφησε έκπληκτους η κλήση σε απολογία συναδέλφων οι οποίοι δεν κάνανε το τεστ στην επιστροφή από τα Χριστούγεννα όταν εσείς ο ίδιος μας είχατε πει ότι είναι στην βούληση του κάθε εργαζόμενου εάν θα κάνει τα τεστ ή όχι. Όπως επίσης μας αφήνει έκπληκτους ότι ζητάτε στην κλήση να σας πούνε το λόγο όταν αυτός αφορά προσωπικά δεδομένα ή ιατρικά δεδομένα στα οποία ο μόνος αρμόδιος είναι ο Ιατρός Εργασίας που δεσμεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο και ο οποίος μπορεί να συνομιλήσει με συναδέλφους χωρίς ο ίδιος να έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

Όπως επίσης δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι βοηθάει η δημοσιοποίηση στους εργαζόμενους των ατόμων που δεν έκαναν το τεστ (το οποίο ξανά επισημαίνουμε αφορά ιατρικά δεδομένα) πέρα από την στοχοποίηση για την διαπόμπευση τους στους συναδέλφους, τη στιγμή μάλιστα που τηρούνε όλα τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού που έχει επιβάλει η εταιρεία.

Για αυτό το λόγο θέλουμε να μας απαντήσετε εάν τελικά ισχύει η ελεύθερη βούληση των εργαζομένων στο αν θα κάνουν το τεστ ή είναι υποχρεωτικό οπότε και η άρνηση τους επιφέρει  κυρώσεις από μέρους της εταιρείας.

Όπως επίσης θέλουμε να μας απαντήσετε εάν σε περίπτωση που έχει το δικαίωμα ο εργαζόμενος στην αρνητική απόφαση εάν θα υπάρχουν και για πόσο χρονικό διάστημα  επιπλέον μέτρα προστασίας που θα τον υποχρεώνετε να τηρεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                    ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατεβάστε την επιστολή

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode