ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΜΑΡ

2017-01-28 11:08

 
Συνάδελφοι
Στην αρχή της εβδομάδας κυκλοφορήσαμε ανακοίνωση με τα περιληπτικά πρακτικά της συνάντησης που είχε το Ευρωπαικό Συμβούλιο Εργαζομένων (ΕΣΕ) με την διοίκηση στις 19 Ιανουαρίου.
 
Στην συνάντηση ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος ΦΑΜΑΡ είναι σε διαδικασία «συμφιλίωσης» ενώπιον δικαστηρίου στην Γαλλία με τις τράπεζες που έχουν δανείσει τον όμιλο (διαδικασία ανάλογη που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με τα Supermarket Μαρινόπουλος). Εφ όσον επιτευχθεί η συμφωνία ο όμιλος ΦΑΜΑΡ θα ανήκει σε μια ομάδα τραπεζών, που θα αναθέσει τον έλεγχο της λειτουργίας του σε μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων την Pillarstone σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου.
 
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων τόνισαν ότι η ενημέρωση, που παρείχε η διοίκηση ήταν ανεπαρκής και δεν επιτρέπει στα μέλη του ΕΣΕ να ενημερώσουν σωστά και να καθησυχάσουν τους υπαλλήλους των διαφόρων εργοστασίων / Χωρών. Δυστυχώς η έλλειψη ενημέρωσης δεν είναι μόνο σε επίπεδο ομίλου. Στην Ελλάδα η διοίκηση της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ αρνείται να μας ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας παραβιάζοντας το ΠΔ 240. Για το θέμα αυτό σας έχουμε ενημερώσει με ανακοίνωσή μας.
 
Αυτό που όλοι γνωρίζαμε, δυστυχώς μέσα από δημοσιεύματα, ότι η ΦΑΜΑΡ είχε πρόβλημα και ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας είναι προ των πυλών, θα γίνει πιθανόν πραγματικότητα. Η διοίκηση όλο αυτό το διάστημα, αρνιόταν να δώσει επίσημη ενημέρωση στους εργαζόμενους, καταφεύγοντας σε δηλώσεις του τύπου, πως κανένα θέμα δεν υπάρχει, μην ακούτε τα κανάλια, πως όλα πάνε καλά, πως καμία επίπτωση δεν θα έχουμε από τα supermarket γιατί είμαστε ανεξάρτητες εταιρείες, και προχωρώντας σε επιθέσεις κατά του σωματείου γιατί τολμάει να λέει τα πράγματα όπως είναι και να ζητάει όπως είναι υποχρέωση του, υπεύθυνη ενημέρωση των εργαζομένων για το τι συμβαίνει στην εταιρεία.
 
Σίγουρα τα ερωτήματα είναι πολλά με τα κυριότερα να είναι:
α) Πως μια κερδοφόρα εταιρεία που είναι η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, η οποία ανήκει σε όμιλο που έκανε συνεχώς εξαγορές όλα τα τελευταία χρόνια, έφθασε σε αυτό το σημείο ώστε να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας μας; Τα τρία τελευταία χρόνια τα κέρδη που διανεμήθηκαν στους, μετόχους της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ ανέρχονται σε πάνω από 16 εκ. ευρώ όπως αναφέρεται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της.
β) Γιατί η ιδιοκτησία της εταιρείας δεν βάζει το κεφάλαιο που χρειάζεται, κεφάλαιο σαφώς μέσα στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων, και καταφεύγει στη λύση της παραχώρησης των μετοχών;
 
Δυστυχώς ούτε αυτή την ύστατη στιγμή η τωρινή διοίκηση της εταιρείας φρόντισε να περιλάβει μέσα στη συμφωνία την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ζητάει το σωματείο μας, και να δεσμεύσει για αυτή της την κίνηση και τον αγοραστή, επιμηκύνοντας την αβεβαιότητα στο μέλλον των εργαζομένων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην εταιρεία με το έργο τους, υπερβαίνοντας πολλές φορές τους εαυτούς τους, και θα ήταν ικανοποίηση για αυτούς να βλέπανε την εταιρεία να σκέφτεται το εργασιακό τους μέλλον.
 
Τονίζουμε επίσης στους νέους διαχειριστές ότι θέλουμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα κάνει τον όμιλο περισσότερο ανταγωνιστικό χωρίς να επιβαρυνθεί με υπερβολικά έξοδα διαχείρισης και με νέα χρέη, και θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας μας.
 
Το σωματείο μας από μεριά του θέλει για άλλη μία φορά να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη προσπάθεια μας αυτή δεν πρόκειται να τη σταματήσουν ούτε ο εκφοβισμός, ούτε η τρομοκρατία που προσπαθεί να μας εξασκήσει η τωρινή διοίκηση. Η απάντηση μας είναι ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έχουνε δείξει οι συνάδελφοι μας.
 
Συνάδελφοι ένας μόνο δρόμος υπάρχει για να διαφυλάξουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα που περνάνε σε ένα αβέβαιο μέλλον. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η απομόνωση όσων λειτουργούν για το ατομικό τους συμφέρον βάζοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματα μας και η συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας που είναι βγαλμένο μέσα από τους ίδιους τους εαυτούς μας και είναι το μοναδικό που έχει προασπιστεί τα συμφέροντα μας και το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον.
 
εδώ η ανακοίνωση

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode