8 του Μάρτη 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

2022-03-04 19:54

8 του Μάρτη 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ήταν 8 Μαρτίου του 1857, όταν γυναίκες εργαζόμενες στις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία απαιτώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας τους και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών. Από τότε η 8 Μαρτίου είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.

H 8 Μαρτίου όμως είναι πολλά παραπάνω από μια ημερομηνία επετείου ή γιορτής ή μιας εξόδου γυναικοπαρέας. Είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Αγώνες που γίνονται ακόμη πιο σημαντικοί μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και βιασμούς και τα εγκλήματα που βαραίνουν πια τις συνειδήσεις της κοινωνίας μας ως εγκλήματα κατά των γυναικών.

Τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής θα παραμένουν επίκαιρα όσο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα, και επιμένουν σε παραγωγικά μοντέλα που σκοπό έχουν τα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών.

Αμέτρητα τα παραδείγματα καταπίεσης και υποβάθμισης των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Στα ισλαμικά κράτη τις θεωρούν κατώτερα όντα, στην Ινδία τις καίνε, στην Αφρική τις κόβουν, στις ΗΠΑ όταν είσαι μαύρη κινδυνεύεις να πεθάνεις στη γέννα περισσότερο από μια λευκή, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των ανεπτυγμένων δυτικών κοινωνιών, οι γυναίκες ανταποκρίνονται εργαζόμενες διπλή βάρδια, αυτή των σκληρά εργαζόμενων και της φροντίδας της οικογένειας, χωρίς ουσιαστική κρατική μέριμνα.

Σε όλα τα παραπάνω εμείς οι εργαζόμενες της ΦΑΜΑΡ ξέρουμε ότι η απάντηση είναι μόνο μία. Δίνουμε δυναμικά το παρόν μας, συμμετέχουμε στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και διεκδικούμε να πάρουμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει σε μια κοινωνία που είμαστε το μισό της. Πρωτοστατούμε, όπως κάναμε διαχρονικά σε Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο με το σύνθημα «ψωμί και ειρήνη», αγωνιζόμενες για την ειρήνη σε όλο το πλανήτη, ειδικά τώρα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη γειτονιά μας.

ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε pdf

Πίσω

Επαφή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΜΑΡ

Μ. Φριζή 10 - ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ - 34100

48ο χιλ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

6944603856

Σωματείο Εργατουπαλλήλων ΦΑΜΑΡ

Υλοποιήθηκε από Webnode